To mój ulubiony obiad bez mięsa. Farsz do naleśników robię w 10 minut
Trudno mówić, że naleśniki to danie błyskawiczne, bo jednak ich smażenie wymaga „stania nad patelnią”. Jednak jeśli dobrze rozplanujesz całą pracę, po maksymalnie 40 minutach będziesz mieć pyszny i sycący obiad. Naleśniki ze szpinakiem i fetą to moja ulubiona wersja naleśników wytrawnych, a sam farsz robię w czasie, kiedy ciasto „odpoczywa”.
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?
Możesz do farszu wykorzystać szpinak w dowolnej wersji. Ja najczęściej kupuję świeży szpinak już umyty, ale może to być także szpinak mrożony czy szpinak w sezonie sprzedawany na pęczki.
Ciasto na naleśniki będzie lepsze, jeśli po wymieszaniu wszystkich składników odstawisz je na ok. 15-20 minut. Dzięki temu mąka idealnie napęcznieje, a gotowe naleśniki będą elastyczne i nie będą pękały przy zawijaniu. W tym czasie na spokojnie zdążysz przygotować farsz. Sam farsz to najprostsze składniki, czyli szpinak, ser feta i czosnek do smaku.
Przepis: Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 779 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
- szczypta soli
na farsz:
- 400 g szpinaku
- 1 kostka sera feta
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWszystkie składniki na ciasto dobrze wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.
- Robienie farszuCzosnek posiekaj i wrzuć do rondelka na rozgrzaną oliwę. Dorzuć liście szpinaku i smaż, aż sok, który puszczą, odparuje. Dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj wszystko dobrze, dopraw solą (ostrożnie, bo ser jest słony) i pieprzem.
- Smażenie i faszerowanie naleśnikówCiasto wylewaj cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron. Każdy placek smaruj farszem i zawijaj.
Rada: jeśli lubisz bardziej kremowe farsze, możesz farsz ze szpinaku i fety lekko zblendować.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą można potem odgrzać, podsmażając je na maśle. Można też zrobić z nich krokiety: wystarczy naleśniki panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto. W takiej wersji polecam do farszu oprócz fety dodać jeszcze sporą garść tartego, żółtego sera. Na drugi dzień, naleśniki (jeśli zostaną) można również zapiec. Wtedy ułóż je w brytfance i zalej sosem zrobionym ze śmietany (200 ml), dwóch żółtek i 200 g tartego żółtego sera. Można je również zapiekać w sosie pomidorowym.
Jeśli nie przekonują cię naleśniki wytrawne bez mięsa, do farszu ze szpinaku i fety możesz dodać kawałki usmażonej wcześniej w ziołach piersi z kurczaka.
Rada: do ciasta naleśnikowego możesz wrzucić kilka liści świeżego szpinaku i zmiksować, dzięki temu uzyskasz zielone naleśniki.